Tko se buni pod Susedgradom i Donjom Stubicom? (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2019)
Nemiri na susedgradskome i donjostubičkome veleposjedu započeli su u siječnju 1565.godine, samo pola godine nakon dolaska F. Tahyja1 na vlastelinstvo, a vrhunac su dostiglizimi 1572. godine. U tome osmogodišnjem razdoblju na vlastelinstvu su bile podignutečetiri oružane pobune. U središnjemu fokusu istraživanja pitanja su o uzrocimatih pobuna i pojedincima koji su u njima sudjelovali. Stanje na vlastelinstvu u drugojpolovici 16. stoljeća te tijek i uzroci nemira intenzivno su istraživani ‘60-ih i ‘70-ih godina20. stoljeća. Nekoliko je tematskih cjelina kojima su se istraživači najčešće bavili.Nastojalo se odgovoriti tko su vođe i koji su uzroci pobune, a mnogo se raspravljalo i opovećanju feudalne rente, sprečavanju seljačke trgovine i specifi čnoj unutarnjoj strukturivlastelinstva. Članak daje novu interpretaciju spomenutih tematskih cjelina, uvodinove zaključke o žarištima pobune te precizira ulogu najistaknutijih pojedinaca i skupina.U raspravu su, uz objavljena vrela, uvedeni i dosad neobjavljeni arhivski dokumenti,među kojima su osobito vrijedni razni popisi, regeste i urbari, koji omogućavaju primjenukombinirane kvantitativno-kvalitativne metode, prozopografski pristup istraživanjute sužavanje fokusa istraživanja na mikrorazinu.