Od Bara i Dubrovnika do Ankone: Posljednja volja Prokulijana Kamilovog Besali (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2019)
Studijama genealoške prozopografije proširuju se spoznaje o osobama koje se njimatematiziraju i upotpunjuju životopisi njihovih najbližih rođaka i prijatelja, čime serasvjetljava cijela društvena epoha. U spisima Državnoga arhiva u Dubrovniku naosam stranica nalazi se dokument registriran 23. ožujka 1590. godine, koji sadržioporuku i kodicil Prokulijana Camillova Besalija, sastavljene u studenome 1589.godine u Anconi, kao i raspodjelu sprovedenu po tim izjavama volje u razdoblju od1589. do 1595. godine. Izjava posljednje volje barskoga izgnanika preminuloga upokrajini Marche, sina patricijke Paole iz roda Prokulijan i glasovitoga talijanskogrenesansnog pjesnika Camilla, brata također poznatoga humanista, dubrovačkogakancelara Viktora, znakovito je svjedočanstvo migracija, životnih staza i trgovačkihtokova toga vremena.