Die Muslime im slowenischen Raum von den Einfällen der Osmanen bis zum Zusammenbruch der Habsburgermonarchie (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2021)
Slovenci su jedini južnoslavenski narod čiji etnički teritorij nikada ni u jednom dijelu nije bio pod vlašću Osmanskog Carstva. No, premda čvrsto usidreni u prostoru zapadnog kršćanstva i njegove kulture ipak su još od 15. stoljeća bili geografski vrlo blizu prostora koji su kompaktno obitavali pripadnici islamske vjere. Nazočnost muslimana na slovenskom prostoru do 1918. može se podijeliti u tri glavna razdoblja. Prvo i ujedno najduže razdoblje traje od 15. do kraja 17. stoljeća: muslimani oba spola su ratni zarobljenici od kojih su neki primili kršćanstvo te se stalno naselili na slovenskom prostoru. Njihovo pokrštavanje je doseglo vrhunac u vrijeme velikog bečkog rata1683.–1699. Drugo razdoblje proteže se kroz nešto manje od dva stoljeća, a moglo bi ga se nazvati dobom relativno mirne koegzistencije Habsburškog imperija s Osmanskim carstvom. Treće razdoblje počinje austro-ugarskom okupacijom Bosne i Hercegovine (1878) nakon kojega će doći do procesa slobodnog useljavanja muslimana u slovenske pokrajine.