Socijalna topografija srednjovjekovnog Dubrovnika - na primjeru posjeda obitelji Mençe u burgusu na prijelazu 13. u 14. stoljeće (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2021)
U ovom radu prezentirat ćemo posjede dubrovačke vlasteoske obitelji Mençe u prostoru Dubrovnika 13. i prve polovice 14. stoljeća. Vrlo razgranata obitelj Mençe tijekom 13. i u prvoj polovici 14. stoljeća imala jednu od znajačnijih uloga u društvenom, gospodarskom i političkom životu grada, ali i u oblikovanju dubrovačkog burgusa. Praćenje posjeda elitne obitelji i socijalne topografije predgrađa i raspored posjeda takve elitne obitelji omogućuje nam razumijevanje obiteljskih veza, političkih usmjerenja, gopodarskih aktivnosti, ženidbenih strategija, ali ujedno i način oblikovanja i korištenja gradskog zemljišta u Dubrovniku, i to u razdoblju kad je grad doživio jednu od najvećih urbanih transformacija u svojoj povijesti.