Posjedi samostana sv. Marije u Zadru u 16. st. (1562. - 1564.) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2021)
U radu se na temelju službenog izvješća zastupnika (prokuratora) ženskoga benediktinskog samostana sv. Marije u Zadru razmatra stanje samostanskih posjeda u drugoj polovini 16. stoljeća (1562. – 1564.). Izvješće je danas pohranjeno u fondu mletačke magistrature Sopraintendenti alle decime del clero u Državnom arhivu u Veneciji (Archivio di Stato di Venezia). S obzirom na vrijednost zapisanih podataka i činjenicu da u Arhivu samostana sv. Marije u Zadru, koliko je poznato, nema sustavnih podataka o njegovim posjedima za razmatrano razdoblje, izvješće o posjedima benediktinki sv. Marije izvrstan je prilog poznavanju gospodarskoga stanja i interakcija zadarskih redovnica u 16. stoljeću, kao dodatak dosadašnjim rezultatima znanstvenih istraživanja. Uz to, navedeni podatci, a napose popis kolona u pojedinim selima koja su bila u posjedu samostana, prvorazredno su vrelo za istraživanje onomastike i toponimije Zadra i zadarskoga šireg okružja.