Epidemije kuge u banskoj Hrvatskoj i Slavoniji krajem 17. i početkom 18. stoljeća kao povod za početak organiziranja javnozdravstvenog sustava (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2021)
U brojnim valovima epidemije kuge koje su tijekom ranog novog vijeka zahvaćale Habsburšku Monarhiju naročito su važne epidemije koje su harale u dugom razdoblju od 1677. do 1716. godine. U tome razdoblju kuga je sporadično iz Ugarske, Štajerske, Srbije i Bosne prelazila i na prostore hrvatskih zemalja – Banske Hrvatske i Slavonije. Te su epidemije u dva navrata (1679. i 1713.) pogodile i Beč, glavni grad Monarhije. Istraživanje epidemija kuge u razdoblju 1677. – 1716. važno je za hrvatsku povijest zato jer je u to vrijeme započelo sustavna organizacija protuepidemijske obrane na razini čitave Habsburške Monarhije. Upravo su epidemije kuge bile povod da se u Habsburškoj Monarhiji u to vrijeme počne organizirati javnozdravstveni sustav.