Uspon i pad „Baruna Ciganina”: dvanaest epizoda iz života Julija pl. Zigeunera Blumendorfskoga (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2023)
Članak donosi ulomke dosad gotovo u potpunosti nepoznate biografije bečkoga plemića Julija pl. Zigeunera Blumendorfskoga, pretežno iz vremena njegova boravka u Zagrebu od 1878. do 1894. godine. Budući da o njemu u literaturi gotovo da i nema spomena, temeljem novinskih napisa i arhivskoga gradiva prikupljeni su osnovni biografski podatci te je rekonstruiran dio njegova životnoga puta. Protagonista tako možemo pratiti od početaka ugostiteljske djelatnosti u glavnome hrvatskom gradu, preko stjecanja i trošenja velikoga nasljedstva, pa sve do financijskoga sloma izazvanoga lakovjernošću i neopreznim financijskim investicijama. Zigeunerova je životna priča ispričana kroz dvanaest poglavlja u kojima su obrađeni različiti aspekti njegove raznolike djelatnosti, čiji je tragove i danas moguće pronaći u zagrebačkoj svakodnevici.