Jeruzalemski hodočasnici s Iberskog poluotoka u hrvatskim krajevima (1400.-1650. godina) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2023)
U radu su prikazani hodočasnici iz Španjolske, odnosno njezinih nekadašnjih kraljevstava Kastilije, Aragonije, Navare, kao i Portugala koji su prošli hrvatskim krajevima i gradovima na Jadranu tijekom plovidbe u Svetu zemlju. Kratko su prikazana politička i vjerska zbivanja na tom prostoru, te su stavljena u korelaciju s istovjetnim fenomenom u ostatku Europe. Opisani su motivi njihovog odlaska, staleška pripadnost te doživljaji tijekom putovanja. Osim geografskih i političkih specifičnosti koji su najviše utjecali na njihovu brojnost, primjetljiva je niska zastupljenost građanstva. Relativno dobru zastupljenost pisanih svjedočanstava ne prati razmjeran broj kontakata s osobama iz hrvatskih krajeva, a od toga odstupaju pripadnici franjevaca, glede pojedinih zaslužnih članova zajednice u Jeruzalemu. Ukupan dojam govori kako su španjolski i portugalski hodočasnički zapisi u usporedbi s djelima drugih hodočasnika kasnog srednjeg i ranog novog vijeka najviše usmjereni na Jeruzalem i ostala Sveta mjesta tako da su tranzitni krajevi ostali zakinuti.