(untitled) (Revija za sociologiju, 2023)
Početkom 21. stoljeća publika televizijskih serija u Hrvatskoj se fragmentira, a na zemaljskim televizijama dominaciju preuzimaju turske telenovele. Cilj istraživanja bio je usporediti gledatelje turskih telenovela i one koji to nisu po pitanju vrijednosne kulturne bliskosti s Turskom, odlika njihovoga kulturnog kapitala povezanih s kulturnim angažmanom i znanjem stranih jezika te njihovoga televizijskog ukusa. Istraživanje ujedno po prvi puta na hrvatskom uzorku odrasle populacije klasificira televizijske igrane i zabavne sadržaje na tri žanrovska stila (niskoga, srednjeg i visokoga kulturnog statusa) te utvrđuje povezanosti između kulturnog kapitala gledatelja i preferencija prema tim stilovima. Istraživanje je provedeno metodom snježne grude putem društvene mreže Facebook. Sudjelovalo je 1 185 sudionika podijeljenih u dvije skupine: gledatelji (316) i negledatelji turskih telenovela (869). Rezultati upućuju na to da gledatelji turskih telenovela izražavaju vrijednosnu kulturnu bliskost s Turskom i slabijega su kulturnog angažmana te poznavanja stranih jezika od negledatelja. Uskog su spektra žanrovskih preferencija, uglavnom prema sadržajima niskoga kulturnog statusa, a najviše prema domaćim telenovelama. Negledatelji turskih telenovela nemaju izraženu vrijednosnu kulturnu bliskost s Turskom, snažnije su kulturno angažirani i bolje poznaju strane jezike od gledatelja turskih telenovela. Prihvaćaju igrane žanrove srednjeg i visokoga kulturnog statusa, a ignoriraju narative niskoga kulturnog statusa. Vezano za kulturnu stratifikaciju povezanu s televizijskim ukusima, najveće, statistički značajne pozitivne povezanosti nađene su između kulturnog angažmana, znanja stranih jezika i obrazovanja sa stilom visokoga kulturnog statusa te potom sa stilom srednjega kulturnog statusa. Sa stilom niskoga kulturnog statusa povezanosti su negativne.