(untitled) (Revija za sociologiju, 2024)
Ovaj rad analizira glavne prepreke političkoj reprezentaciji žena u Bosni i Hercegovini iz perspektive zastupnica. Teorijski dio prikazuje glavne prepreke političkoj reprezentaciji žena, oslanjajući se na nalaze svjetske literature. Sljedeći dio daje pregled etnokratskog konteksta BiH, trendova u političkom predstavljanju žena i kontroverzi o prisutnosti žena u politici u takvom okruženju. Koristeći podatke kvalitativnog istraživanja (dubinski intervjui sa zastupnicama iz BiH izabranim u državni i entitetske parlamente), analiziraju se i raspravljaju glavne prepreke političkoj reprezentaciji žena. Tiču se obiteljskog života i tradicionalnih rodnih uloga, unutarstranačkih procesa i dinamike, posebice neformalnih veza muškaraca, izostanka potpore u predizbornoj kampanji i raznih manevara zaobilaženja kvota, suženog prostora za žene u parlamentima i iskrivljene reprezentacije u medijima. Iskustva sugovornica izrazito su rodno uvjetovana, a svi čimbenici predstavljaju prepreke i izazove, bez obzira na različit utjecaj na pojedine zastupnice. Neke sugovornice koje se osobno nisu susrele s nekim od prepreka napominju da te prepreke postoje i da su ih, ponekad u brutalnom obliku, iskusile druge političarke. Sve se slažu da su žene u politici u izrazito nepovoljnom položaju. Stoga treba poduzeti ozbiljne dodatne pozitivne mjere za poboljšanje rodne ravnopravnosti u politici, jer etnokratski sustav favorizira etničku zastupljenost, a muškarci imaju čvrstu kontrolu političke moći u postkonfliktnom društvu Bosne i Hercegovine.