(untitled) (Revija za sociologiju, 2024)
Studija analizira razlike u zadovoljstvu kvalitetom opremljenosti socijalističkih (starih) i postsocijalističkih (novih) velikih stambenih naselja u Hrvatskoj i Sloveniji. Anketno istraživanje provedeno je 2022. godine na ukupnom uzorku od 2193 sudionika iz četiriju najvećih gradova u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek) i dvaju najvećih gradova u Sloveniji (Ljubljana i Maribor). Zadovoljstvo opremljenošću naselja procijenjeno je prema aspektima dostupnosti primarnih i sekundarnih usluga i sadržaja kao i prema općem zadovoljstvu naseljem. Stanovnici su općenito bili zadovoljni svim ključnim aspektima stambenih naselja, bez obzira na državu ili vrstu naselja. Rezultati su također pokazali općenito viši urbanistički standard u objema vrstama naselja u Sloveniji u usporedbi s onima u Hrvatskoj. Nadalje, pokazatelji zadovoljstva opremljenošću naselja općenito su bili u niskim korelacijama s individualnim karakteristikama stanara – spolom, dobi, stambenim statusom i duljinom stanovanja u naselju. U skladu s početnom pretpostavkom, socijalistička stambena naselja općenito nisu bila lošije ocijenjena od naselja iz postsocijalističkog perioda.