(untitled) (Revija za sociologiju, 2019)
Želje, namjere i motivacija za roditeljstvom temeljito su istraženi među heteroseksualnim parovima, ali su malobrojna istraživanja među lezbijkama, gejevima, biseksualnim, transrodnim, interspolnim i queer (LGBTIQ) osobama. Glavni cilj istraživanja bio je ispitati želju za roditeljstvom i različite razloge za i protiv roditeljstva među LGBTIQ osobama u Hrvatskoj. U internetskom anketnom istraživanju sudjelovalo je 486 LGBTIQ osoba koje nisu roditelji. Kvantitativni dio istraživanja obuhvaćao je mjere želje za roditeljstvom te razloga za i protiv roditeljstva, dok su u kvalitativnom dijelu analizirani odgovori na otvorena pitanja o dodatnim razlozima koji utječu na želju sudionika/ca za ili protiv vlastitog roditeljstva. Rezultati su pokazali da 46% sudionika/ca želi postati roditeljima, 35% ne zna i 19% ne želi imati djecu. Glavni razlozi za roditeljstvo među sudionicima/cama koji žele imati djecu su internalni – želja za davanjem ljubavi, dijeljenjem znanja i razvijanjem posebne povezanosti s djetetom. Sudionici/e koji ne žele imati djecu također su naglasili internalne razloge protiv roditeljstva, kao što su ograničavanje osobne slobode, prevelika odgovornost i velika količina posla kao dio roditeljstva. U kvalitativnom dijelu uočen je niz dodatnih razloga za ili protiv roditeljstva. Neki su od razloga univerzalni, neovisni o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, dok neki razlozi reflektiraju brige vezane uz zakonska i društvena ograničenja s kojima se LGBTIQ osobe moraju suočiti kod ostvarivanja roditeljstva.