(untitled) (Revija za sociologiju, 2019)
Unatoč smanjenju predrasuda prema LGBT osobama, pitanje roditeljstva još je uvijek kontroverzno i negativni stavovi o LGBT roditeljima otvoreno se iznose. Cilj ove studije bio je istražiti stavove prema roditeljstvu istospolnih parova koristeći vinjete. Varirani su bili uvjet roditeljstva (negativna u odnosu na pozitivnu reakciju roditelja), spol aktivnog roditelja (majka u odnosu na oca) i struktura obitelji (istospolni u odnosu na parove različitog spola) kako bi se testirale razlike u procjenama roditeljstva, ponašanja djece, obiteljske klime, društvene distance i spremnosti na priznavanje prava. U internetskom anketnom istraživanju sudjelovalo je 392 studenta/ice Sveučilišta u Zagrebu (87% ženskog i 13% muškog spola) u dobi od 18 do 37 godina. Nakon čitanja jedne od osam vinjeta, sudionici/e su procjenjivali roditeljstvo, ponašanje djeteta, obiteljsku klimu, društvenu distancu i prava za članove/ice obitelji opisane u vinjeti. Roditeljstvo i obiteljska klima bili su bolje procijenjeni te su sudionici/e bili manje uvjereni da je dječje ponašanje rezultat roditeljskog odnosa u uvjetu pozitivne roditeljske reakcije u odnosu na negativnu. Društvena distanca bila je manja prema roditeljima u uvjetu pozitivne roditeljske reakcije u odnosu na negativnu i, neočekivano, prema istospolnim u odnosu na parove različitog spola. Sudionici/e su bili spremniji priznati prava vezana uz obitelj roditeljima u uvjetu pozitivne roditeljske reakcije u odnosu na negativnu. Iako drugi rezultati nisu pokazali negativnu pristranost prema roditeljstvu istospolnih parova, sudionici/e su bili manje skloni priznati im prava vezana uz obitelj u odnosu na parove različitog spola. Ti nalazi odražavaju važan mehanizam stabilnosti predrasuda – otpor prema generaliziranju stavova od individualnih slučajeva na skupinu i mogu se upotrijebiti pri suzbijanju predrasuda o roditeljstvu LGBT osoba.