(untitled) (Revija za sociologiju, 2020)
Inspirirana materijalističkim feminističkim teorijskim pristupom, ova studija polazi od temeljne pretpostavke da istraživanje rodnih socioekonomskih nejednakosti u intimnim vezama zahtijeva analizu specifičnih varijabli za mjerenje socioekonomskog statusa intimnih partnera. Na temelju pet pokazatelja relevantnih za suvremeno hrvatsko društvo, konstruiran je GSEI indeks i primijenjen na reprezentativnom uzorku žena u intimnim vezama u Hrvatskoj. Rezultati su pokazali značajne rodne socioekonomske nejednakosti među intimnim partnerima, uglavnom u korist muškaraca. Najviša razina nejednakosti među intimnim partnerima utvrđena je u vlasništvu nekretnina, dok je najniža razina nejednakosti među partnerima utvrđena kod razine obrazovanja. Iako socioekonomske nejednakosti među intimnim partnerima u korist muškaraca prevladavaju bez obzira na geografski i društveni kontekst, one su izraženije u regijama s tradicionalnijim vrijednostima, među parovima koji žive u ruralnim područjima i onima koji su u braku (u usporedbi s onima koji žive u izvanbračnim zajednicama). Preporuka za daljnja istraživanja i primjenu GSEI indeksa jest da je potrebno uzeti u obzir koji su relevantni pokazatelji za mjerenje socioekonomskih nejednakosti u intimnim odnosima, ovisno o širem društvenom kontekstu.