(untitled) (Revija za sociologiju, 2020)
Osnovna je namjera ovoga rada istražiti motivacije, vrijednosti i zadovoljstvo na radnome mjestu radnika zaposlenih u sektoru društvenog poduzetništva. Kvalitativnim istraživanjem obuhvatili smo deset socijalnih zadruga kako bismo interpretirali iskustva rada u društvenom poduzetništvu iz perspektive samih radnika. Iz rezultata istraživanja može se zaključiti kako sugovornici/radnici u društvenim poduzećima daju prednost intrinzičnoj motivaciji i intrinzičnim vrijednostima vezanim uz radno mjesto, pozitivno opisuju uvjete rada u društvenom poduzetništvu te dijele percepciju porasta kvalitete života otkad rade u društvenom poduzeću. Veze koje smo opisali u istraživanju između motivacija, radnog iskustva i participatornog upravljanja omogućuju proširenje postojećih zaključaka istraživanja motivacija i zadovojstva na radu u sektoru društvene ekonomije.