(untitled) (Revija za sociologiju, 2021)
Često se implicira da su rezultati anketnih istraživanja isključivo odraz kvalitete uzorka na kojemu je istraživanje provedeno i korištenih mjernih instrumenata u anketnom upitniku. No, postoje različiti fenomeni koji mogu utjecati na rezultate, a koji se često zanemaruju pri provedbi anketnih istraživanja. Ova se studija bavi ispitivanjem utjecaja različitih efekata metode koji mogu iskriviti rezultate anketnih upitnika. Testirali smo utjecaje formulacije iskaza, potvrdne pristranosti, nemarnog odgovaranja te pristranosti slaganja. Koristeći se dvjema inačicama online anketnog upitnika, prikupili smo rezultate 791 korisnika društvenih mreža. Testirali smo jesu li navedeni efekti metode imali utjecaja na aritmetičke sredine čestica, korelacije čestica, korelacije konstrukata, pristajanje metrijskih modela podatcima te na invarijatnost mjerenja. Instrumenti putem kojih su efekti metode bili testirani bili su iz sfere ličnosti i rodne nejednakosti te su njihove čestice bile izmijenjene shodno potrebama mjerenja utjecaja pojedinog efekta metode. Svi testirani efekti metode, osim nemarnog odgovaranja, pokazali su statistički značajne utjecaje na rezultate na barem jednoj razini analize. Formulacija iskaza i potvrdna pristranost utjecali su na aritmetičke sredine čestica, na pristajanje modela podatcima te na invarijatnost mjerenja. Kontroliranje pristranosti slaganja rezultiralo je modelima koji su bolje pristajali podatcima. Ovaj rad potvrđuje da istraživane efekte metode treba uzeti u obzir prilikom provedbe istraživanja metodom ankete, ujedno dajući određene konkretne preporuke istraživačima na koje načine to učiniti.