Rekonstruiranje identifikacija s mjestom podrijetla u postmigrantskim zajednicama – slučaj Donje Šleske, sedamdeset godina nakon migracije (Revija za sociologiju, 2024)
Usred premještanja granica nakon Drugoga svjetskog rata, u Donju Šlesku naselili su se ljudi različitih nacionalnih, etničkih i regionalnih grupa, iako je Poljska u propagandi sve do političke transformacije 1989. godine prikazivana kao monoetnička država. Ovaj članak ispituje današnje tipove identifikacije vezane uz mjesto podrijetla najstarijih stanovnika Donje Šleske: osoba koje su preseljene s područja današnje Bjelorusije i Ukrajine, reemigranata iz Bosne i Francuske, doseljenika iz različitih dijelova središnje Poljske te deportiranih iz Rusije i Kazahstana. Potom se raspravlja o prisutnosti tih identifikacija u suvremenoj javnoj sferi. Rezultati članka temelje se na računalno potpomognutoj kvalitativnoj analizi dubinskih i biografski orijentiranih intervjua. Pokazuju kako je društvena rekonstrukcija identifikacija s mjestom podrijetla postala institucionalizirana i ispituje tretman odabranih nekada poljskih regionalnih ili migracijskih grupa kao zasebnih etničkih grupa u multikulturalnom društvu. Rad pokazuje posebnost doseljenika iz središnje Poljske u odnosu na druge kategorije u smislu definiranja njihovih veza s mjestom odakle dolaze i njihove vidljivosti u javnom prostoru.