Društveni i osobni aspekti stigmatizacije zbog menstruacije – uloga otkrivenosti menstrualnog statusa u studentskoj populaciji (Revija za sociologiju, 2024)
Iako je menstruacija prirodna pojava i pokazatelj zdravlja i plodnosti, često biva popraćena različitim oblicima stigmatizacije. Rad prikazuje rezultate istraživanja osobne i percipirane stigmatizacije zbog menstruacije među studentima i studenticama Sveučilišta u Zagrebu. Stigmatizacija zbog menstruacije mjerena je tehnikom vinjeta. Podaci su prikupljeni 2022. godine metodom ankete u sklopu projekta UNIZG Ciklus. Na uzorku od 1449 studentica i studenata utvrđena je statistički značajna razlika u razinama stigmatizacije, ovisno o otkrivenosti menstrualnog statusa, kako na osobnoj, tako i na društvenoj razini. Rezultati su pokazali da je stigmatizacija izraženija kad je menstrualni status protagonistice otkriven, pri čemu se osobna stigmatizacija značajno povećava u usporedbi s neotkrivenim statusom. Percipirana društvena stigmatizacija još je snažnija kad je menstrualni status otkriven, a dodatno se pojačava kad je ljutnja protagonistice pripisana hormonalnim promjenama. Utvrđena je i slaba pozitivna povezanost između osobne i percipirane društvene stigmatizacije, nešto izraženija kad menstrualni status nije otkriven. Rezultati potvrđuju hipoteze o jačoj stigmatizaciji kad je menstrualni status otkriven i povezanosti između osobne i društvene stigmatizacije. Istraživanje je doprinosliteraturi kroz inovativan metodološki pristup i rezultate koji upućuju na potrebu za promjenom društvenog diskursa i poticanje otvorenog razgovora o menstruaciji.