Vizije osobne budućnosti adolescenata u kontekstu težnje k obrazovnoj pokretljivosti: slučaj Srbije (Revija za sociologiju, 2021)
U suvremenim društvima postoji veliki utjecaj globalnih ekonomskih okolnosti, političkih nesigurnosti i društvenih nejednakosti na formiranje vizija osobne budućnosti mladih. U ovom radu istražujemo odnos između općih i specifičnih karijernih vizija budućnosti mladih, s jedne strane, i orijentacija mladih k obrazovnoj pokretljivosti, s druge. Obrazovna pokretljivost definirana je putem usklađenosti razine obrazovanja roditelja i obrazovnih aspiracija njihovih potomaka koji su anketirani tijekom završne godine srednje škole. Na ovaj su način određene tri grupe ispitanika. Analizirali smo kako se pripadnici tih grupa razlikuju u odnosu na (a) opće aspekte vizija osobne budućnosti, (b) karijerno-specifične aspekte vizija, kao i u odnosu na (c) faktore koje pripadnici ovih grupa percipiraju kao značajne za ostvarenje karijernih vizija. Uočene su značajne razlike između triju grupa u pogledu općih i karijerno-specifičnih vizija budućnosti. Mladi koji planiraju studirati preokupiraniji su karijerom i vjeruju da su osobne karakteristike značajniji faktor karijernog uspjeha, nego oni koji to ne namjeravaju. Konačno, u radu se sugerira da bi bilo korisno, kako bi se u potpunosti razumjele vizije budućnosti mladih iz mikro i makro perspektive, ujediniti psihološki i sociološki pristup.