(untitled) (Tekstil: časopis za tekstilnu i odjevnu tehnologiju, 2024)
Opisani su postupci mercerizacije i postignuti efekti. Kritičkom analizom je ustanovljeno da je za masovnu primjenu još uvijek najpovoljnija hladna mercerizacija; to osobito vrijedi za iskuhani i izbijeljeni materijal. Obrada u tekućem amonijaku ima prednosti za mercerizaciju gustih denim tkanina i proizvoda koji će se naknadno obrađivati protiv gužvanja. Međutim, ova obrada zahtijeva posebno postrojenje. Istaknuta je ovisnost efekta mercerizacije u klasičnom postupku u konstrukciji materijala. Opisana je specijalna modificirana Mecheelsova metoda određivanja skupljanja konaca u lužini u ovisnosti o njihovoj konstrukciji. Dat je poseban osvrt na mercerizaciju pletiva.