(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Utemeljenost zdravstvene struke u prirodnim znanostima stvara potrebu da se studenti u tijeku studiranja i po završetku studija upoznaju i što bolje razumiju znanost. U svom svakodnevnom poslu stalno će morati pratiti nove spoznaje iz oblasti zdravstva, a zadaća im je i pozvani su da i sami sudjeluju u njihovu stvaranju. To je od iznimne važnosti i značaja za jačanje zdravstvene struke i podizanje razine nastave na Fakultetu zdravstvenih studija. Da bi se odgovorilo na povećanu složenost zdravstvene njege, zbog starenja stanovništva, liječenja kroničnih bolesti, brojnih novih tehnologija i skupih postupaka, povećana je važnost bolje izobrazbe svih djelatnika zdravstvene struke kako u stručnom tako i u znanstvenom smislu. Suvremena znanost izvor je svih objektivnih ljudskih dobrobiti, a zdravstvena struka je i znanost s jasnim dostignućima, zakonima i mogućnostima i zbog toga se u sklopu Fakulteta zdravstvenih studija osim stručnog usavršavanja i napredovanja moraju primjenjivati znanstvene metode i raditi znanstvena istraživanja. A raditi znanstvena istraživanja bez publiciranja ne bi imalo smisla jer drugi zdravstveni stručnjaci ne bi znali rezultate naših istraživanja. I zato je važno da istražujemo i da o tome pišemo, a sve u cilju prevencije, zaštite i unapređenja zdravlja kao temeljne vodilje u poslovima djelatnika koji su završili Fakultet zdravstvenih studija kao i nastavnika koji rade na stvaranju novih kadrova.