(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Nadzor zaraznih bolesti predstavlja važnu mjeru javnozdravstvene politike i prakse u zaštiti zdravlja stanovništva. Nadzor podrazumijeva prikupljanje, analizu i diseminaciju podataka o pojavi i kretanju zaraznih bolesti. Temelji se na zakonskoj obvezi prijavljivanja zaraznih bolesti. Cilj rada je utvrditi učestalost zaraznih bolesti temeljem prijava zaraznih bolesti koje podliježu obveznoj prijavi kao i epidemije zaraznih bolesti sukladno (Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Sl. n. FBiH br. 29/05) u razdoblju od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2012. godine. MATERIJALI I METODE: Retrospektivno istraživanje koje je sačinjeno uvidom u Zdravstveno statistički godišnjak FBiH 2011. i 2012. godine Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Registrirane oboljele od zaraznih i parazitarnih bolesti obradili smo prema: broju oboljelih za zadano razdoblje, županijama, spolu, dobu, vodećih deset zaraznih bolesti i epidemije zaraznih bolesti prema putu prijenosa. REZULTATI: Morbiditet zaraznih bolesti u 2012. g. manji je u odnosu na 2011. g. Najveći udio čine respiratorne zarazne bolesti s manjim Mb gripe u odnosu na prethodnu sezonu. Tuberkuloza i dalje zauzima visoko peto mjesto u 2011. godini i šesto mjesto u 2012. godini. Antropozoonoze u 2012. godini imaju manju stopu obolijevanja u odnosu na 2011., ali s većim udjelom u ukupnom broju registriranih zaraznih bolesti u odnosu na prethodnu godinu. Parazitarne zarazne bolesti u 2012. g., imaju nešto veću stopu obolijevanja od one registrirane u 2011. godini. ZAKLJUČAK: Sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti predstavlja javnozdravstveni prioritet u Europi. U suradnji s drugim zdravstvenim profilima stručnjaci sanitarnog inženjerstva trebaju uočavati, definirati i sanirati čimbenike okoline koji mogu štetno djelovati na zdravlje pojedinca i širu zajednicu, te provoditi opće i ciljano zdravstveno prosvjećivanje stanovništva poradi unapređivanja zdravlja šire populacije.