(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Infektivna mononukleoza (IM) je klinički sindrom djece i mladih odraslih. To je akutna infektivna bolest retikuloendotelnog i limfnog sustava uzrokovana u 90 % slučajeva Epstein-Barrovim virusom (EBV) a u preostalih 10 % slučajeva uzročnik je citomegalovirus. U razvijenim zemljama pojavljuje se u adolescentnoj dobi, dok se u nerazvijenim, kao i u zemljama u razvoju, pojavljuje u ranoj dječjoj dobi. Naša studija je epidemiološka retrospektivna analiza ovog kliničkog sindroma u vremenskom slijedu od pet godina (01.01. 2009. do 31. 12. 2013. godine). U studiju su uključeni svi oboljeli od ovog kliničkog sindroma u Republici Hrvatskoj (R Hrvatskoj) i Federaciji Bosne i Hercegovine (F BiH) s posebnim težištem na oboljelim u dvije njihove susjedne županje (Dubrovačko-neretvanskoj i Hercegovačko neretvanskoj). U ispitivanom petogodišnjem razdoblju IM bila je po učestalosti osma registrirana zarazna bolest u R Hrvatskoj i šesta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U istom promatranom razdoblju IM bila je u F BiH deseta, a u Hercegovačko neretvansko županiji peta registrirana zarazna bolest. Dokazano je da je stopa obolijevanja od IM u R Hrvatskoj i Dubrovačko- neretvanskoj županiji statistički značajno veća od iste u F BiH i Hercegovačko neretvanskoj županiji (P<0,001).