(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Zglob kuka je jedan od najvažnijih zglobova i ujedno najveći zglob ljudskog tijela. On ima nezaobilaznu ulogu u razvoju i očuvanju pravilne arhitekture cjelokupnog lokomotornog sustava, odnosno statike i simetrije tijela ljudskog tijela. Prijelomi kuka su danas izuzetno značajan osobni, javno-zdravstveni i obiteljski problem jer u velikoj mjeri narušavaju kvalitetu života pacijenata, dok s druge strane iziskuju znatne troškove zdravstvenog sustava. Cilj istraživanja bio je usporediti vrijednost konvencionalne radiografije i kompjutorizirane tomografije u dijagnostici i radiološkoj opservaciji fraktura i ozljeda kuka. ISPITANICI I METODE: Za potrebe završnog rada provedeno je retrospektivno istraživanje na Zavodu za radiologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u Mostaru. Provedeno istraživanje odnosi se na vremenski period od 10.01.2014.g. do 21.08.2014.godine. Istraživanje je obuhvaćalo ukupno 40 pacijenata kod kojih je primjenjena radiološka obrada kuka. Svim pacijentima je učinjen specijalistički pregled ortopeda, RTG i MSCT pregled te je klinički i dijagnostički dokazana fraktura kuka. REZULTATI: Rezultati ukazuju na da frakture kuka češće pogađaju mušku populaciju starije životne dobi. Najčešći uzrok nastanka frakture kuka je pad. Uspoređujući nalaze kompjutorizirane tomografije i konvencionalne radiografije zaključujemo da rendgenogram dobro dijagnosticira frakture, dok su CT-om dobro prikazane udružene ozljede kao što su zglobni izljevi, hematomi i subluksacije. ZAKLJUČAK: Obje dijagnostičke metode pružaju gotovo podjednake dijagnostičke informacije prilikom dijagnoze frakture kuka i kao takve su komplementarne. Za kvalitetno dijagnosticiranje potrebno je prvenstveno adekvatno stručno znanje kao i ispravan klinički pristup te kvalitetna komunikacija na relaciji pacijent-inžinjer medicinske radiologije- specijalist radiolog.