(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2023)
Uvod: Različite osobine, poput preferiranog stila identiteta i sklonosti iniciranja osobnog razvoja imaju važnu ulogu u formiranju stabilnog identiteta i psihološkoj dobrobiti pojedinca. Cilj istraživanja: Validacija hrvatskog prijevoda Inventara stilova identiteta (ISI-5) i Skale iniciranja osobnog razvoja (PGIS-2). Metoda: U istraživanju je sudjelovalo ukupno 228 mladih osoba (28 mladića i 200 djevojaka) u dobi od 18 do 28 godina s područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Podaci su prikupljeni ispunjavanjem online upitnika kojim su primijenjeni Inventar stilova identiteta i Skala iniciranja osobnog razvoja. Rezultati: Konfirmatornom faktorskom analizom je potvrđena trofaktorska struktura Inventara stilova identiteta (Informacijski orijentirani, Normativno orijentirani i Difuzno izbjegavajući stil identiteta) i četverofaktorska struktura Skale iniciranja osobnog razvoja (Spremnost na promjenu, Planiranost, Korištenje izvora podrške i Namjerno ponašanje). Ujedno su potvrđene zadovoljavajuće psihometrijske karakteristike oba mjerna instrumenta. Zaključak: Adaptirane verzije Inventara stilova identiteta i Skale iniciranja osobnog razvoja pružaju dobru podlogu za daljnja istraživanja o stilovima identiteta i iniciranju osobnog razvoja na B/H/S govornom području.