(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2023)
Uvod: Ishemijska Bolest srca (IBS) je vodeći uzrok smrti u svijetu. Može se manifestirati kao stabilna i nestabilna angina pektoris, akutni infarkt miokarda (AIM), funkcionalno zatajenje srca, iznenadna srčana smrt. Svake godine u svijetu od posljedica IBS-a umre oko 17 milijuna ljudi, uključujući 5milijuna ljudi godišnje u Europi. Za procjenu učinkovitosti zdravstvenog sustava važno je ustanoviti koliko vrijeme od početka boli do dolaska u jedinicu intenzivnog liječenja (JIL) ovisi o udaljenosti bolesnikova mjesta boravka od Mostara, osobito u udaljenim područjima Hercegovačko neretvanske županije/kantona (HNŽ/K) i Zapadno hercegovačke županije/kantona (ZHŽ/K). Cilj istraživanja: Utvrditi značaj vremena od početka boli do dolaska u bolnicu nakon srčanog udara na području Hercegovine. Rezultati: Istraživanje je obuhvatilo ukupno 95 bolesnika s AIM-a i to infarkt miokarda s ST elevacijom (STEMI) i infarkt miokarda bez ST elevacije (NSTEMI) koji su transportirani u vozilima HMP i primljeni u Jedinicu intenzivnog liječenja Sveučilišne Kliničke bolnice Mostar. Bolesnici s AIM-a iz Mostara i bliže okolice (HNŽ/K<15km) ranije su pozivali hitne medicinske pomoći (HMP) od bolesnika koji žive na udaljenijim područjima, samim tim i transport od HMP do bolnice tih bolesnika je bio znatno brži. Vrijeme mjereno od dolaska HMP/obiteljskog liječnika do dolaska u bolnicu pokazalo je značajnu statističku razliku između dvije Hercegovačke regije. Pretpostavka je da ljudi višeg stupnja obrazovanja mogu prije prepoznati simptome te da prije pozovu liječnika što se i u ovom istraživanju statistički značajno pokazalo. Zaključak:Vrijeme proteklo od početka boli do hospitalizacije bolesnika s akutnim infarktom miokarda u sve tri ispitivane regije je unutar očekivanog predloženog vremena što zovemo zlatni sat.