(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2023)
UVOD: Upalna bolest crijeva (IBD) koja uključuje ulcerozni kolitis (UC) i Crohnovu bolest (CD), pogađa >1 milijun pojedinaca u Sjedinjenim Državama i 2,5 milijuna u Europi. IBD je imunološki posredovano kronično stanje za koje trenutno nije dostupan definitivan lijek. Trenutna studija koristi okvir pozitivne psihologije za razumijevanje uloge stresa u IBD-u, traži dokaz koncepta da bi otpornost na stres mogla biti zaštitni čimbenik kod bolesnika s IBD-om. Rezilijencija se definira kao sposobnost pojedinca da zadrži ili obnovi relativno stabilno psihološko i fizičko funkcioniranje kada se suoči sa stresnim životnim događajima i nedaćama. CILJ: objasniti i približiti razumijevanje rezilijencije oboljelih od upalnih bolesti crijeva. METODE: Provedena je elektronska pretraga baze podataka PubMed, te pretraga u bazi podataka Google znalac. Pretraga je obavljena korištenjem ključnih riječi. U ovaj rad uključena su istraživanja koja su se unutar pet godina bavila ispitivanjem rezilijencije kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva. REZULTATI: Niže razine otpornosti bile su povezane sa značajno višim razinama anksioznosti i kliničke depresije. Suprotno tome, utvrđeno je da više razine otpornosti predviđaju bolju kvalitetu života pacijenata s IBD-om. Više razine otpornosti predviđale su više razine prilagodbe na stomu. Na otpornost nisu značajno utjecale kliničke karakteristike bolesnika s UC. Općenito, postojala je nešto viša razina otpornosti među pacijentima s UC-om u usporedbi s pacijentima s CD-om. ZAKLJUČAK: Sve nezadovoljene potrebe i dalje postoje u istraživačkom programu IBD-a, uključujući bolje razumijevanje njegove fiziopatologije, smanjenje kašnjenja u dijagnostici, otkrivanje učinkovitijih i sigurnijih lijekova, optimizaciju postojećih terapija, poboljšanje pridržavanja pacijenata planu liječenja, poboljšanje pacijentove kvalitete život, upravljanje izvanintestinalnim manifestacijama i prevencija komplikacija. Potreban je višedimenzionalni pristup za pružanje visokokvalitetne zdravstvene skrbi za pacijente s IBD-om, ali još smo daleko od optimalnog upravljanja u stvarnom životu. Potreban je holistički pristupi njezi IBD-a koji uključuju fizičke, psihološke i socijalne aspekte života s IBD-om.