(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2023)
Radioterapija je terapijska metoda lokalnog liječenja tumora i drugih vrsta bolesti uporabom visokoenergijskog ionizirajućeg zračenja. Teleradioterapija je vrsta zračenja u kojoj se radioaktivni izvor nalazi unutar teleradioterapijskog uređaja. Uređaji koji se koriste u teleradioterapiji su linearni akcelerator i gotovo napuštena kobaltna jedinica. Akceleratori su uređaji koji, pomoću električnog i magnetskog polja, ubrzavaju nabijene čestice do velikih brzina, nekada čak i do brzina koje su nešto manje od brzine svjetlosti. Dijagnoza i liječenje raka složeni su procesi koji zahtijevaju znanje i stručnost ponajprije specijalista onkologa, a potom i ostalih članova onkološkog tima. Ubrzani razvoj tehnologije proporcionalan je s razvojem linearnih akceleratora. Stručnjaci neprekidno rade na njihovom usavršavanju s ciljem što preciznije i učinkovitije primjene ionizirajućeg zračenja u terapijske svrhe. Radioterapija je metoda liječenja koja podrazumijeva preciznost u najdubljem smislu te riječi. Preciznost mora biti prisutna kod onkološkog tima pri izradi plana zračenja, inženjera medicinske radiologije pri rukovanju s linearnim akceleratorom i namještanju bolesnika, kao i kod samog uređaja. U skladu s time, potrebno je neprestano provođenje kontrole kvalitete samih linearnih akceleratora. Iznimno je važna konstantna edukacija onkološkog tima, odnosno stručnjaka koji provode radioterapiju primjenom linearnog akceleratora kako bi se time osigurala najbolja moguća skrb.