(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2023)
Neuropsihijatrijski sindromi povezani s moždanim udarom mogu se klasificirati u četiri skupine: poremećaji ponašanja ili osobnosti; poremećaji percepcije identifikacije sebe, drugih ljudi, mjesta i vremena; kognitivna dezintegracija te poremećaji afekta i raspoloženja. Iako su kognitivne disfunkcije ili poremećaji raspoloženja i afekta vrlo česti nakon moždanog udara i predstavljaju vrlo važan čimbenik u oporavku i rehabilitaciji, ovdje ćemo se osvrnuti na rijetke neuropsihijatrijske sindrome kojima etiološki čimbenik može biti i moždani udar. Poremećaji ponašanja ili osobnosti koji se mogu javiti kao posljedica moždanog udara su atimohormija, disprosodija (uključujući „Sindrom stranog naglaska“), Kluver Bucyjev sindrom, Sindrom patološkog smijeha i plača („Fou rire prodromique sindroma“). Iznimno rijetko nakon moždanog udara mogu se javiti i psihotični sindromi poput reduplikativne paramnezije, Cotardov sindrom, Capgrasov sindrom, Fregolijev sindrom, Subjektivni sindrom dvojnika i pedunkularne halucinacije. Zaključak: Pojava izoliranih psihijatrijskih simptoma, bez drugih neuroloških znakova, je iznimno rijetka klinička manifestacija moždanog udara. Unatoč tome, naglašavamo potrebu za dobrim poznavanjem navedenih sindroma, u svrhu postavljanja valjane dijagnoze i pravovremenog započinjanja ciljanog etiološkog liječenja.