(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2023)
Suha punkcija je medicinska tehnika prilagođena akupunkturi. Također se naziva i kao intramuskularna stimulacija (IMS). Invazivan je postupak u kojem se uvodi akupunkturna igla u kožu i mišiće. Suha punkcija je usmjerena na trigger točke, koje se definiraju kao „hiperiritabilna mjesta u mišićima koji su povezani s preosjetljivim palpabilnim čvorićima u zategnutom mišiću ili mišićnom vlaknu. Trigger točke su izuzetno česte i aktiviraju simptom bola skoro svakog čovjeka prije ili kasnije. Cilj ovog rada je ispitati efekte suhe punkcije na smanjenje kronične boli u kuku i tretmanom miofascijalnih okidačkih točaka i poboljšati motoričke sposobnosti žene treće životne dobi. Suhu punkciju terapeuti primjenjuju već duže vrijeme, ali postala je poznata tek šezdesetih u Sjedinjenim Američkim Državama od strane Janet Travel, tadašnjeg osobnog terapeuta J.F. Kenedija. Efekti primjene suhe punkcije u prikazanoj studiji slučaja žene sa kroničnom boli u kuku, pokazuju pozitivne učinke te prisutnost miofascijalnih okidačkih točaka kao jedan od uzroka kronične boli u zglobu kuka.