(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Specifična profilaksa obveznim cijepljenjem je jedna od najvažnijih preventivnih mjera u cilju suzbijanja i eradikacije određenih zaraznih bolesti. CILJ: Retrospektivno analizirati izvješća Registra nuspojava koje objavljuje Higijensko epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Rad se odnosi na vremensko razdoblje od 2008.-2012. godine. MATERIJALI I METODE: Korišteni su podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljeni u Hrvatskom zdravstveno- statističkom ljetopisu i podaci iz Registra nuspojava Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. REZULTATI: Analizom izvješća uočavamo najveći broj prijava nuspojava na cjepiva MoPaRu i DTaP-IVP-Hib u promatranom razdoblju, te najmanje prijava na cjepivo BCG. Također, veliko odstupanje vidimo u 2008. godini kada uočavamo 615 prijava, razlog tome je uvođenje novog cjepiva Pediacel te pojačanom nadzoru i prijavi nuspojava. Dokaz tome je konstantni pad prijava gdje u završnoj godini praćenja 2012. imamo samo 55 prijava. ZAKLJUČAK: Najveći broj nuspojava je na cjepiva MoPaRu i DTaP-IVP-Hib a najmanje prijava na cjepivo BCG.