(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
CILJ: usporediti dvije „vlažne“ metode njege pupčanog bataljka u odnosu na infekcije i vrijeme odvajanja pupčanog bataljka. METODE: provedeno je istraživanje na novorođenčadi koja su rođena u razdoblju od 1. ožujka 2014. do 1. lipnja 2014. u Klinici za ginekologiju i opstetriciju SKB Mostar. Novorođenčad gestacijske dobi <36 tjedana, porođajne težine <2500 g, Apgar ocjene<10, blizanci i sva novorođenčad koja su razvila komplikacije koje zahtijevaju daljnju hospitalizaciju su isključena iz studije. Ukupno 180 novorođenčadi je podijeljeno u dvije skupine određene metodom njege pupčanog bataljka. U jednoj skupini pupčani bataljak se njegovao alkoholom i antibiotskim sprejom. U drugoj skupini njega pupčanog bataljka provodila se antiseptičkom otopinom. Nakon otpusta iz bolnice majke su dobile upute o njezi pupkovine do dva dana nakon njegovog odvajanja. U ovoj studiji korišten je prilagođeni upitnik koji se sastojao iz dva dijela. REZULTATI: Nije bilo značajne razlike u demografskim obilježjima između skupina. Znakovi infekcije pupčanog bataljka pokazali su se značajno češćim (p <0,001) u skupini tretiranoj s alkoholom i antibiotskim sprejom u usporedbi sa skupinom koja je tretirana s antiseptičkom otopinom. Vrijeme odvajanja pupčanog bataljka bilo je statistički značajno kraće (p <0,001) u skupini koja je tretirana s antiseptičkom otopinom. ZAKLJUČAK: Rezultati pokazuju značajne prednosti njege pupčanog bataljka s antiseptičkom otopinom u odnosu na alkohol i antibiotski sprej.