(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Cijepljenje je dokazano sredstvo za kontroliranje i eliminiranje životno ugrožavajući infektivnih bolesti,te se smatra najisplativijom zdravstvenom investicijom. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati znanje, stav i praksu zdravstvenih djelatnika o obveznom cijepljenju na području Hercegbosanske županije. ISPITANICI I METODE: Ispitanici u ovom istraživanju bili su doktori medicine i medicinske sestre/tehničari zaposleni u Županijskoj bolnici “Dr. fra Mihovil Sučić“ i Domu zdravlja Livno. Podaci su prikupljeni tijekom studenog 2014. godine dobrovoljnim anonimnim ispunjavanjem posebno kreiranog Upitnika za ispitivanje znanja, stava i prakse zdravstvenih djelatnika o obveznom cijepljenju na području HBŽ. REZULTATI: Pokazalo se da većina zdravstvenih djelatnika ima dobro znanje o obveznom cijepljenju. Većina zdravstvenih djelatnika ima pozitivne stavove prema obveznom cijepljenju. No, unatoč pozitivnim stavovima, zdravstveni djelatnici s područja HBŽ svojim praktičnim djelovanjem ne potkrepljuju svoje stavove, jer osim što ih je tek 60 % procijepljeno protiv hepatitisa B, uglavnom ne savjetuju cijepljenje, ne promoviraju koristi cijepljenja i ne educiraju se o ovoj temi. ZAKLJUČAK: Znanje zdravstvenih djelatnika o obveznom cijepljenju na području Hercegbosanske županije je dovoljno, stavovi pozitivni, no izostaje praktično djelovanje.