(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Kolorektalni adenokarcinom jedan je od vodećih uzroka morbiditeta i mortaliteta širom svijeta. Najčešće se javlja u osoba starije životne dobi za koje je poznato da imaju i opći porast morbiditeta često u vidu kroničnih bolesti udruženih u definirane skupine. Komorbidne bolesti u oboljelih od kolorektalnog adenokarcinoma značajno utječu na tijek i ishod liječenja. CILJ: Utvrditi učestalost najčešćih komorbidnih bolesti u bolesnika s kolorektalnim adenokarcinomom hospitaliziranih u SKB Mostar i usporediti ih s učestalošću tih bolesti u općoj populaciji. Drugi cilj je bio utvrditi postoji li povezanost komorbidnih bolesti sa sijelom kolorektalog adenokarcinoma. METODE: U ovoj retrospektivnoj studiji ispitivanu skupinu činilo je 74 bolesnika s kolorektalnim adenokarcinomom koji su operirani na Klinici za kirurgiju SKB Mostar, dok se kontrolna skupina sastojala od 100 ispitanika iz opće populacije. Ulazni podaci uzimani su iz povijesti bolesti, odnosno medicinskih kartona. Komorbiditetima su smatrani nozološki entiteti prisutni i registrirani u trenutku pregleda pred operativni zahvat. REZULTATI: Najčešće komorbidne bolesti u ispitivanoj skupini bili su dijabetes melitus, arterijska hipertenzija i anemije. Oboljeli od kolorektalnog adenokarcinoma su statistički značajno učestalije imali dijabetes melitus (p=0,000), arterijsku hipertenziju (p=0,010) i mikrocitnu anemiju (p=0,01) u odnosu na kontrolnu skupinu. Oboljeli od kolorektalnog adenokarcinoma imali su statistički značajno niže prosječne koncentracije hemoglobina u usporedbi s kontrolnim ispitanicima (p=0,045). Nije nađeno statistički značajnih razlika u učestalosti komorbiditeta s obzirom na sijelo kolorektalnog adenokarcinoma. ZAKLJUČAK: Oboljeli od kolorektalnog adenokarcinoma statistički značajno učestalije imaju diabetes mellitus, arterijsku hipertenziju i mikrocitnu anemiju. Nije nađeno statistički značajnih razlika u učestalosti ovih komorbiditeta s obzirom na sijelo kolorektalnog adenokarcinoma.