(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Kontinuitet negativne stope prirodnog priraštaja, najmanje zadnjih deset godina u RS/BiH, tjera nas da razmišljamo o uvođenju novih modela predviđanja demografskih dešavanja u budućnosti. Nedostatak reprezentativnih studija i radova koji analiziraju adolescentnu populaciju, najzdraviji, najpotentniji ali i najvulnerabilniji segment svakog društva dodatno nas je opredjelilo za ovo istraživanje. MATERIJAL I METODE: Ispitivanje je vršeno anketom, koja je sadržavala specijalno dizajnirani upitnika sa setom pitanja vezanih za stavove o reproduktivnom zdravlju i planiranju porodice. Podaci su uzimani od djevojčica i dječaka osnovnih i srednjih škola koji žive u RS/BiH. Ovaj rad ima za cilj da preko uvođenja novih pojmova, načina formulisanja i ispitivanja reproduktivnog potencijala mladih ustanovi model ponašanja adolescenata koji će uticati na njihov roditeljski kapacitet u budućnosti REZULTATI: Ispitivanjem je ustanovljeno da adolescenti, iako se konzervativno ponašaju u domenu reproduktivnog zdravlja i planiranja porodice, pozitivno gledaju na rađanje, porodične vrijednosti i nove oblike omogućavanja ostvarivanja prava na roditeljstvo. Iz rezultata koje smo dobili u ovom istraživanju fertilni kapacitet adolescenata posmatran u analiziranom periodu, iznosio je u našem radu 32,15 i kao takav karakteriše se kao nizak sa blagim rastućim potencijalom, a fertilni potencijal prema fertilnim grupama srednje visok/visok. ZAKLJUČAK: Naša omladina (adolescenti) trenutno ima model natalitetnog ponašanja koji se može definisati kao pronatalitetni.