(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
CILJ RADA: Ispitati postoje li razlike u očekivanju od porođaja i razini anksioznosti kod trudnica koje su imale potporu od strane partnera tijekom porođaja u odnosu na kontrolnu skupinu. Metode : Razlike u očekivanju od porođaja i razini anksioznosti kod trudnica ispitane su putem anonimnog upitnika. U istraživanje je bilo uključeno 40 trudnica u trećem trimestru uredne trudnoće. Istraživanje je provedeno na Klinici za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u razdoblju od 20. ožujka do 20. svibnja 2015. godine. Rezultati : Ispitanice iz skupine trudnica koje su imale potporu partnera tijekom porođaja imale su statistički značajno veći osjećaj sigurnosti (t-test za nezavisne uzorke; p=0,032), u odnosu na ispitanice iz kontrolne skupine. Ispitanice iz ispitivane skupine imale su i manji osjećaj straha (p=0,032), manji osjećaj napetosti (p=0,007) i bolji osjećaj kontrole mogućih bolova tijekom porođaja (p=0,039). Ispitanice koje su imale potporu od strane partnera tijekom porođaja pokazale su bolje rezultate u osjećaju smirenosti (p=0,024), te u osjećaju opuštenosti (p=0,032). Zaključak: Trudnice koje su imale potporu partnera tijekom porođaja imaju statistički značajno veći osjećaj sigurnosti, manji osjećaj straha i napetosti u odnosu na trudnice koje nisu imale istu podršku.