(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Znanost je sistematizirana i argumentirana suma znanja u određenom povijesnom razdoblju o objektivnoj stvarnosti, do koje se došlo svjesnom primjenom objektivnih istraživanja. To je jedinstvo otkrića i dokaza, metoda i sustava, istraživanja i izlaganja. Nadalje, to je objektivno, sistematizirano i na argumentima zasnovano znanje o zakonitostima, činjenicama, pojavama i njihovim vjerovatnim uzrocima, stečeno i provjereno egzaktnim promatranjem, organiziranim eksperimentima i pravilnim razmišljanjem. Znanošću se trebaju baviti svi studenti, a napose studenti biomedicinskih i sestrinskih ili zadravstvenih fakulteta. Ovo, prije svega zbog činjenice da je nužno već na dodpiplomskom studiju upoznati, usvojiti i poštovati znanstveni način mišljenja. A kada se završi fakultet zdravstvenih studija, ta potreba je naprosto prirodna. I nije privilegija samo ambicioznih i onih koji žele “sutra” biti nastavnici na fakultetu koji su završili, nego obaveza svih, pa i onih koji žele biti “samo uspješni praktičari i profesionalci”.