(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
U ovom trenutku onkologija je jedna od najdinamičnijih grana medicine. U tijeku su brojna klinička istraživanja vezana za razumijevanje biologije tumorskih stanica čija saznanja se kasnije koriste u , dizajniranju’’ protutumorskih lijekova. Napretkom ostalih grana medicine omogućen je i napredak onkologije. U prošlosti je kirurgija bila jedini modaliet liječenja karcinoma. Kasnije su primjenom hormonske terapije, radioterapije te kemoterapije značajno poboljšani rezultati liječenja. Osim navedenih terapijskih modaliteta, standard u liječenju karcinoma danas predstavljaju i nove vrste lijekova poput inhibitora angiogeneze, monoklonskih protutijela, tirozin-kinaznih inhibitora i mnogih drugih. Napredak u onkologiji je doveo do toga da su danas pojedine vrste karcinoma izlječive što ranije nije bio slučaj. Obzirom na dosadašnje trendove, u budućnosti se očekuje povećanje broja oboljelih od karcinoma. U ovom trenutku u svijetu su brojna klinička istraživanja lijekova koji su pokazali protutumorski potencijal u pretkliničkim istraživanjima. Cilj onkologije u budućnosti je što je moguće više individualizirati liječenje karcinoma te karcinom pretvoriti od smrtonosne u kroničnu bolest, a cilj ovog rada je prikazati mogućnosti i razvoj onkologije i njene sve veće mogućnosti u liječenju onkoloških bolesnika.