(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Uporabom gimnastičke lopte spoznajemo da se radi o rekvizitu koji je istodobno jednostavan za primjenu, ali i neizmjerno učinkovito pomagalo.Osim za svakodnevno vježbanje i u fizioterapiji, lopta se sve više primjenjuje u trudnoći, porođaju i babinju kao pomagalo pri ublažavanju bola. CILJ ISTRAŽIVANJA: Istražiti da li korištenje gimnastičke lopte u prvoj fazi porođaja ublažava porođajnu bol. ISPITANICI I METODE: Istraživanje je provedeno u Klinici za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. U istraživanje je uključeno 80 trudnica koje su podjeljene u dvije skupine. Ispitivanu skupinu su činile trudnice koje su koristile gimnastičku loptu u aktivnoj fazi porođaja (n=40), dok su kontrolnu skupinu činile trudnice koje nisu koristile gimnastičku loptu u porođaju (n=40). Za procjenu iskustva koje su ispitanice imale korištenjem gimnastičke lopte pri porođaju korišten je standardizirani anketni uputnik “Childbirth experience questionnaire” (CEQ) dok je stupanj bola mjeren prema Vizualno-analognoj (VAS) skali za procjenu inteziteta bola. REZULTATI: Nađena je statistički značajna razlika u trajanju prvog porođajnog doba između ispitivane i kontrolne skupine. U ispitivanoj skupini trajanje prvog porođajnog doba je bilo u većini slučajeva (75 %) < 12 sati, dok je u kontrolnoj skupini u većini slučajeva (80 %) trajanje bilo 12 sati i duže (p<0,001).Značajno veći broj žena u ispitivanoj skupini (90 %) smatra da su im vježbe disanja i vježbe na gimnastičkoj lopti pomogle pri porođaju (p<0,001). Za osjećaj bola mjeren po VAS skali također je zabilježena statistički značajna razlika. Naime, žene iz kontrolne skupine intenzivnije su osjećale bol od ispitivane skupine (p<0,001). ZAKLJUČAK: Korištenje gimnastičke lopte tijekom porođaja smanjuje osjećaj bola i ubrzava otvaranje cervikalnog ušća, što skraćuje trajanje prvog porođajnog doba i na taj način povoljno utječe na perinatalni ishod.