(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Rak dojke je najčešća zloćudna bolest kod žena. Unatoč velikim iskoracima u liječenju tijek bolesti, liječenje i psihološki izazovi negativno utječu na kvalitetu života oboljelih. Žene oboljele od raka dojke imaju,pored fizičkih simptoma bolesti i povećan rizik za razvoj psihičkih tegoba uzrokovanih emocionalnom traumom i promjenom životnih okolnosti. CILJ: Ukazati u kojoj mjeri rak dojke utječe na kvalitetu života te na značaj pružanja psihosocijalne pomoći i podrške oboljelim ženama. METODE: Primijenili smo pretraživanje kliničkih istraživanja biomedicinske baze podataka Pub Med u desetogodišnjem razdoblju pomoću ključnih riječi te najnovijih kliničkih istraživanja u Bosni i Hercegovini u bazi podataka Google znalac. REZULTATI: Analizom kliničkih istraživanja po opisanoj metodologiji može se zaključiti kako je utjecaj bolesti na kvalitetu života kod žena oboljelih od raka dojke multidimenzionalan. Sve studije navode smanjenu kvalitetu socijalne i psihološke domene. ZAKLJUČAK: Podrška u zajednici, a ponajprije obitelji izrazito su važan izvor potpore pacijenticama oboljelim od raka dojke. U proces liječenja neophodno što ranije aktivno uključiti obitelj, a u zdravstvenu skrb duhovnost/religioznost. Analizom literature zaključilismo da multidisciplinaran pristup i kontinuirana suradnja stručnjaka raznih profila imaju pozitivan utjecaj na kvalitetu života, a samim tim i na ishode liječenja.