(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2017)
UVOD: Dojenje je dar prirode koji omogućuje snažnu emocionalnu povezanost majke i djeteta. CILJ ISTRAŽIVANJA: Utvrditi kojim znanjem žene raspolažu iz područja dojenja i utječe li to na njihov odabir doje li ili ne doje svoje dijete. ISPITANICI I METODE: U istraživanje je bilo uključeno 100 majki (prvorotki i višerotki) koje imaju djecu čija dob ne prelazi dvije godine. Ispitanice su ispunile anonimni anketni upitnik. Proces prikupljanja upitnika trajao je od svibnja 2017. do srpnja 2017. Istraživanje je obavljeno retrospektivno. REZULTATI: Provedba ovog istraživačkog rada rezultira podatcima da 16 % anketiranih majki ima manje od 25 godina, dok njih 84 % ima više od 25 godina. 61 % majki koje su sudjelovale u istraživanju su zaposlene, a 39 % ih je nezaposleno. 49 % ispitanih majki su završile fakultet, 50 % majki su završile srednju školu, a 1 % osnovnu školu. 77 % majki koje su sudjelovale u istraživačkom radu su svoju djecu rodile prirodnim putem, dok su 33 % majki rodile carskim rezom. U istraživanju je sudjelovalo 42 % prvorotki i 58 % višerotki. 14 % anketiranih majki ne doje svoju djecu, njih 41 % samo doje svoju djecu i 45 % majki doje uz dohranu svoju djecu. ZAKLJUČAK: Pozitivan stav i dostatno znanje utječu na primjenu dojenja. Ovaj istraživački rad prikazuje da majke u velikom postotku doje svoju djecu.