(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Rak je bolest koja zbog svoje težine i ozbiljnosti može imati snažan utjecaj na psihičko stanje bolesnika. Unatoč velikim iskoracima u liječenju malignih bolesti, tijek bolesti, liječenje i psihološki izazovi negativno utječu na kvalitetu života. CILJ ISTRAŽIVANJA: Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kvalitetu života i profil psihičkih simptoma u onkoloških bolesnika te utvrditi razlikuje li se kvaliteta života i profil psihičkih simptoma između onkoloških bolesnika liječenih kemoterapijom i onkoloških bolesnika liječenih zračenjem. ISPITANICI I POSTUPCI: Istraživanje je provedeno u Klinici za onkologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.Ispitivani uzorak tvorilo je 60 bolesnika koji su na provedbi kemoterapijskog i radioterapijskog liječenja. Za mjerenje kvalitete života koristio se Upitnik kvalitete života Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) WHOQOL-BREF ljestvica. Za procjenu psihičkih simptoma koristila se Ljestvica samoprocjene SCL-90. REZULTATI: U 63,3 % slučajeva radilo se o muškarcima, te u 36,7 % slučajeva o ženama. Najmlađi ispitanik imao je 27 a najstariji 77 godina. Bolesnici liječeni zračenjem statistički značajno većom ocjenom procjenjivali su svoje zadovoljstvo zdravljem u odnosu na bolesnike liječene kemoterapijom (p=0,007). Onkološki bolesnici muškog spola liječeni zračenjem statistički značajno većom ocjenom procjenjivali su svoju kvalitetu života (p=0,037). Bolesnici s pozitivnim bračnim statusom liječeni zračenjem značajno većom ocjenom procjenjivali su svoje zadovoljstvo zdravljem (p=0,019). Bolesnici liječeni kemoterapijom pokazali su statistički značajno veću izraženost simptoma somatizacije (p=0,037), interpersonalne vulnerabilnosti (p<0,05), fobije (p<0,05) i nespecifičnih simptoma (p<0,05) u odnosu na bolesnike liječene zračenjem. ZAKLJUČAK: Onkološki bolesnici liječeni zračenjem statistički značajno većom ocjenom procjenjivali su svoje zadovoljstvo zdravljem i imali su manju učestalost psihičkih simptoma u odnosu na bolesnike liječene kemoterapijom.