(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Zbog visoke prostorne rezolucije i visokog slikovnog kontrasta u prikazu vaskularnih struktura mozga digitalna subtrakcijska angiografija (DSA) se smatra standardnom metodom prikaza morfoloških promjena u bolesnika sa intrakranijalnim aneurizmama. Razvojem računalnog softvera razvila se 3D digitalna subtrakcijska angiografija (3DSA) koja je uklonila nedostatke 2D DSA. Usporediti 3D DSA i DSA u detekciji intrakranijalnih aneurizmi na Odjelu za radiologiju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar. METODE: U ovom istraživanju provedena je retrospektivna analiza 50 bolesnika u kojih je u evaluaciji intrakranijalnih aneurizmi urađen pregled konvencionalnom DSA i 3D DSA-om. REZULTATI: Od ukupnog broja ispitanika koji je uključen u istraživanje u pet bolesnika aneurizma nije otkrivena. Ukupno je otkriveno 60 aneurizmi. 3D DSA metodom otkrivene su 54 aneurizme. Pomoću DSA otkriveno je ukupno 37 aneurizmi. Najčešća lokalizacija aneurizmi koje su otkrivene pomoću konvencionalne DSA bila je na prednjoj komunikantnoj arteriji. Od aneurizmi prikazanih na 3D DSA najčešća lokalizacija je bila na prednjoj cerebralnoj arteriji. ZAKLJUČAK: U detekciji moždanih aneurizmi 3D DSA bolja je od konvencionalne DSA. Međutim, razlika između ove dvije pretrage u broju otkrivenih aneurizmi nije bila statistički značajna. U otkrivanju lokalizacije aneurizmi 3D DSA pokazala se uspješnijom u odnosu na konvencionalnu DSA na umjerenoj razini statističke značajnosti.