(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Pregled magnetnom rezonancom je za većinu ljudi neugodan. Zbog toga je veća vjerojatnost pojave depresivnosti i anksioznosti kod pacijenata kojima je ordinirana pretraga magnetnom rezonancom, nego ljudi koji nemaju zakazan termin za pregled. CILJ: Utvrditi anksioznost i depresivnost kod pacijenata kojima je ordinirana pretraga magnetnom rezonancom. ISPITANICI I METODE: U istraživanju je sudjelovalo 30 ambulantnih pacijenata koji prvi put dolaze na pretragu magnetnom rezonancom iz ordinacije opće medicine, te nemaju definitivno postavljenu dijagnozu tjelesne bolesti i 30 bolničkih pacijenata koji već imaju postavljenu dijagnozu tjelesne bolesti i najmanje su jednom radili pretragu magnetnom rezonancom, u dobi od 18 do 65 godina. Isključeni su ispitanici s poznatom psihijatrijskom bolesti, oni koji nisu željeli dobrovoljno sudjelovati u istraživanju, te ispitanici koji su nepravilno/nepotpuno popunili upitnike. Na dan pregleda magnetnom rezonancom ispitanici su testirani sociodemografskim upitnikom, te Beckovim upitnicima za anksioznost (BAI) i depresivnost (BDI). REZULTATI: Ambulantni ispitanici su značajno duže čekali na pregled, te su imali značajno viši stupanj anksioznosti i depresivnosti, mjereno BAI i BDI upitnicima. Ambulantni ispitanici su pokazivali u značajno višem omjeru blagu, umjerenu i tešku depresivnost za razliku od bolničkih pacijenata, uočene razlike su bile statistički značajne. Nađena je i statistički značajna pozitivna povezanost između vremena čekanja i razine anksioznosti. ZAKLJUČAK: Ambulantni ispitanici su pokazali statistički značajno veći stupanj anksioznosti i depresivnosti te u značajno višem omjeru blagu, umjerenu i tešku depresivnost u odnosu na bolničke ispitanike.