(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Složen odnos između pacijenta i medicinskog osoblja ima svoju dugu povijest. Odnos pacijenta i medicinskog osoblja, posebno odnos pacijenta i liječnika tema je koja zaokuplja sve više pozornost teoretičara, istraživača i praktičara. Ovom problemu i temi pristupaju i zdravstveni djelatnici ali i komunikacijski stručnjaci. Obzirom na različita znanstvena područja kojima pripadaju zdravstvo i komunikacija ova tema postala je interdisciplinarna odnosno postoji potreba sagledavanja problematike iz perspektive najmanje dva znanstvena područja. Komunikacijski aspekt tih odnosa danas određuje kvalitetu i zdravstvene njega ali i konačnog ishoda liječenja. Poseban aspekt rada posvećen je in concreto komunikaciji medicinskog osoblja s pacijentima ali i drugim stakeholderima koji su od iznimne važnosti za razumijevanje ovog složenog procesa ali i uspjeha komunikacije. Medicinsko osoblje u ovom radu bit će u užem smislu definirano kao medicinske sestre. Upravo njihov odnos s pacijentima je središnji dio rada. Cilj rada je analizirati razine, oblike i modele komuniciranja medicinskog osoblja s pacijentom ali i drugim ciljnim javnostima ili dionicima.