(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Redovita tjelovježba potrebna je svakom čovjeku, u bilo kojem periodu života. Samoprocjena kvalitete života osoba srednje životne dobi koje se bave redovitom tjelovježbom trebao bi biti cilj danas brojnih istraživanja, prvenstveno zbog promicanja prevencije kroničnih nezaraznih bolesti, te što dugotrajnijeg i kvalitetnijeg načina života. CILJ ISTRAŽIVANJA: Ispitati učinak plesne rekreativne aktivnosti na poboljšanje kvalitete života žena srednje životne dobi. ISPITANICI I METODE: Ispitanici su žene srednje životne dobi koje pohađaju satove plesne rekreativne aktivnosti u plesnom studiju u Splitu. Za potrebe istraživanja korišteni su: opći sociodemografski upitnik, koji je osobno izrađen za potrebe ovog istraživanja, upitnik o subjektivnoj procjeni učinka tjelovježbe preuzetog iz Trkulja Petković 2000., te MENQOL upitnik. REZULTATI: Fiziološki simptom nedostatak energije se statistički značajno razlikovao kod skupina ispitanica gdje su ispitanice iz skupine B imale niže rezultate u odnosu na ispitanice iz skupine A. U ostalim simptomima MENQOL upitnika nisu pronađene statistički značajne razlike. Ispitanice iz skupine B su statistički značajno postigle više rezultate u svim tvrdnjama u subjektivnoj procjeni učinka programa plesne rekreativne aktivnosti u odnosu na ispitanice skupine A. ZAKLJUČAK: Aktivno sudjelovanje žena srednje životne dobi u plesnoj rekreativnoj aktivnosti pozitivno utječe na njihovu kvalitetu života i doprinosi doživljaju boljeg zadovoljstva životom.