(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
Kanabinoidi su aktivni sastojci jednogodišnje biljke koja se naziva indijska konoplja (lat. Cannabissativa). Kanabis (marihuana, konoplja) jedna je od najstarijih i najraširenijih biljaka poznatih čovjeku. Raste kao korov i kao uzgajana biljka diljem svijeta u raznim zemljama i klimama. Kemijski sastojci odgovorni za intoksikaciju i medicinsku djelotvornost nalaze se uglavnom u ljepljivoj zlatnoj smoli koju izlučuju cvjetovi na ženskim biljkama. Biljka kanabisa sadrži više od 460 poznatih sastojaka, među kojim ih više od 60 ima 21-ugljičnu strukturu tipičnu za kanabionide. Porijeklom iz središnje Azije, kanabis se uzgajao već prije deset tisuća godina, a u Kini su ga uzgajali 4000. godina pr.n.e. Kanabis je najrasprostranjenija i mladima najlakše dostupna ilegalana psihoaktivna tvar, koja se često razvrstava u kategoriju “lakih droga“. Po međunarodnim klasifikacijama kanabinoidi spadaju u skupinu psihoaktivnih tvari koje mogu izazvati različite duševne i druge zdravstvene poremećaje. S druge strane nedvojbeno je dokazano da kanabis može imati i pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Medicinska konoplja sadrži sastojke koji posjeduju terapijska svojstva za velik broj ljudskih bolesti i fizičkih slabosti. Kanabis se propisuje za osobe oboljele od multipla skleroze radi zaustavljanja ili smanjivanja grčeva mišića, propisuje se oboljelima od AIDS-a i raka kako bi im se smanjila mučnina i potaknuo apetit. Primjenjuje i u liječenju epilepsije, depresije, tjeskobe i Alzheimerove bolesti. Kako bi učinkovitost kanabisa u liječenju različitih bolesti bila uspješna najvažnije je postaviti odgovarajuću dozu i primjerenu učestalost. Cilj ovog rada je, proučavanjem literature, prikazati pozitivne učinke kanabisa na zdravlje.