(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Fizioterapeuti 21. stoljeća su zdravstveni stručnjaci koji su završili studij fizioterapije i koji su osposobljeni i kvalificirani za sudjelovanje u postupcima procjene bolesnika, izradi plana terapije i provođenje istoga kao i veliku ulogu u prevenciji te procjeni učinka terapije. CILJ: Cilj ovog članka je opisati kompetencije fizioterapeuta u suvremenom zdravstvenom sustavu te se osvrnuti na međunarodne standarde i preporuke o radu istih te standarde svjetske i europske konfederacije fizioterapeuta WCPT i ERWCPT. METODE: Provedena je elektronska pretraga baze podataka PubMed-a, EBSCO-a te pretraga u bazi Google Znalac. Pretraga je obavljena koristeći ključne riječi u razdoblju od zadnjih deset godina a naglasak je bio na istraživanja koja obrađuju kompetencije fizioterapeuta u suvremenom zdravstvenom sustavu. REZULTATI: Iz radova koji su analizirani može se vidjeti da obrazovni sustavi još uvijek nisu dostatni da bi pratili niz preporuka od WCPT kao i ER-WCPT. Teži se ka tome da fizioterapeut može napraviti informiranu kliničku prosudbu o tome treba li klijenta ili pacijenta zadržati ili uputiti na drugog profesionalca koji se odnosi na jedno ili više područja specijalnosti. ZAKLJUČAK: Prepoznavanje kompetencija fizioterapeuta, njihovo vrednovanje kao i utvrđivanje kompetencija koje fizioterapeuti nemaju bitno je za uspješnost u njihovom radu.