(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Pribavljanje pisanog informiranog pristanka za operativni zahvat je etički postulat i pravna obveza definirana zakonskim propisima u Federaciji Bosne i Hercegovine. CILJ ISTRAŽIVANJA: Osnovni cilj istraživanja bio je procijeniti znanja o informiranom pristanku za operativni zahvat kod ginekoloških pacijentica te utvrditi postoje li razlike u znanju o informiranom pristanku za operativni zahvat pacijen tica u odnosu na sociodemografska i ginekološko opstetrička obilježja ISPITANICE I METODE: Istraživanje je obuhvatilo 235 pacijentica koje su imale operativni zahvat u Klinici za gineko logiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Provedeno je pomoću anonimnog anketnog upitnika posebno dizajniranog za ove potrebe. Prema stupnju hitnosti operativnog zahvata ispitivale su se pacijentice koje su imale planirani operativni zahvat (n=145) i pacijentice koje su imale hitan operativni zahvat (n=90). REZULTATI: Sve pacijentice su bile punoljetne osobe u rasponu od 18 do 86 godina, prosječna dob pacijentica iznosila je 34 godine. Dobro znanje pacijentice su pokazale u odnosu na spoznaju da je potpisivanje pristanka obveza definirana zakonom (74,5 %), te da ukoliko nisu u mogućnosti potpisati pristanak, to može učiniti član uže obitelji (82,1 %). Slabo su znale kako su dužne potpisati izjavu o odbijanju, ukoliko odbiju predloženi medicinski zahvat (65,1 %). Nedovoljno znanje pokazale su u odnosu na pravo naknade (28,1 %), pravo na promjenu mišljenja nakon potpisivanja pristanka (30,2 %), te da se neće operirati ukoliko odbiju potpisati pristanak, pa čak i ako bi mogle umrijeti (29,4%). ZAKLJUČAK: Pacijenti su slabo upoznati s pravom na informirani pristanak što upućuje da je proces pristanka sveden na puku formalnost.