(untitled) (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Moždani udar je značajan zdravstveni problem i jedan od vodećih uzroka onesposobljenja diljem svijeta. CILJ ISTRAŽIVANJA: Istražiti utjecaj klasičnog kineziterapijskog tretmana i Bobath koncepta na razinu neovisnosti pacijenata s hemiparezom nakon ishemijskog moždanog udara. ISPITANICI I METODE: Ukupno 50 ispitanika je podijeljeno u dvije skupine. Ispitnu skupinu činili su bolesnici kod kojih je proveden klasični kineziterapijski tretman (n=25), dok se kontrolna skupina sastojala od bolesnika kod kojih je proveden neurorehabilitacijski tretman prema Bobath konceptu (n=25). Svi bolesnici provodili su rehabilitaciju u Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar gdje se na početku i na kraju tretmana mjerilo koliko određeni parametri kao što su spol, lateralizacija hemipareze i životna dob utječu na ishod rehabilitacije i koji se od dvaju navedenih tretmana pokazao učinkovitijim. REZULTATI: Bobath terapija ima statistički značajno veći učinak na poboljšanje aktivnosti svakodnevnog života u odnosu na klasični kineziterapijski tretman (p<0,001), klasični kineziterapijski tretman i Bobath koncept statistički značajno dovode do poboljšanja dinamičke ravnoteže ispitivanih bolesnika (p<0,001) ali nijedna od navedenih metoda nije bila dominantna u odnosu na drugu. Poboljšane aktivnosti svakodnevnog života, povećana dinamička ravnoteža i lijeva strana tijela zahvaćena hemiparezom su u statistički značajnoj korelaciji s većom fukcionalnom neovisnošću bolesnika. Spol i dob nisu pokazali značajnu povezanost s većom funkcionalnom neovisnošću bolesnika. ZAKLJUČAK: I klasični kineziterapijski tretman i Bobath koncept dovode do poboljšanja stanja ispitivanih pacijenata, uz napomenu da Bobath koncept ima značajno bolji učinak na poboljšanje aktivnosti svakodnevnog života mjerenih Barthel Indexom (BI).